www.fight.ro :: www.nicudascalu.ro :: Gel constructie unghii :: www.ashihara.com
Strategia antrenamentului
Stiinta sportului, prin "lungimea" ei, ca sa zic asa, dovedeste ca...
Pregatirea fizica
Este piatra de incercare a tuturor sportivilor. Opinia celor mai multi antrenori e ca...
Rezistenta
Rezistenta se educa prin mijloace mai putin specifice - tintite pe...
Forta Din Masa Vs. Forta Din Tehnica
Trage omul de fiare si incepe sa i se para ca "da mai tare". Sau... poate nu...
Boxul Cu Umbra
Toata lumea e bine sa plece de la baze. Nu esti niciodata prea avansat sa...
Croseu
Numit si "hook" ("carlig"), este un procedeu mai pretentios , cand se...
Jab
Lovitura de pumn directa, administrata cu bratul de fata, tintind...
Uppercut
Pe site-ul ringside.com exista un articol, sugestiv pentru "plangerile"...

             

     Forta Din Masa Vs. Forta Din Tehnica

    Erori curente :

   Trage omul de fiare si incepe sa i se para ca "da mai tare". Sau... poate nu. Criteriile de judecata anapoda :
- dai mai tare la sac insa masa excedentara in lupta reala creeaza dezechilibru si esti mult mai frecvent off-balance = un tip care da tare cu din ce in ce mai multe fisuri in defensiva pentru ca datul tare il expune
- dai mai tare in sac insa antagonistii fiind subdezvoltati miscarile incep sa piarda din precizie si coordonare si datul tare pe adversar real va fi din ce in ce mai in aer
- dai tare si bine la modul obiectiv insa masa aia nu se tine pe tine pentru ca esti ectomorf si pierzi enorm de mult timp incercand sa tii ceva ce nu se lipeste

    Solutia corecta :

   Maximizat forta prin obiceiuri corecte si cand e clar ca nu mai sunt resurse de a o creste mergi la masa sau exercitii de forta suplimentare. De unde si o prima concluzie : nu se fac exercitii de forta cu scop de a creste in masa sau de a intari actiunea unei grupe musculare decat cand prin metodele celelalte ai obtinut maximul de la acea categorie de miscari.

    Sa luam exemple :

   Exista mai multe moduri de a incarca o lovitura dupa alta prin care combinatia de lovituri creeaza efecte sinergice (nu numai ca o lovitura incarca pe alta ci una o face pe urmatoarea mai puternica).
Exemplul clasic : conexiunile "incrucisate" brat-picior. Bratul stang lansat pe directa fata incarca aproape de la sine piciorul de spate. Idem, bratul spate - piciorul de fata. Eh, aparent de la sine, ca se poate intotdeauna mai bine decat "de la sine asta".

    Moduri de a maximiza forta :

   - Aplecarea usoara a umerilor in fata in asa fel incat centrul de greutate sa vina cu cam 5 cm in fata bazinului.
- Torsiunea corecta a trunchiului la lovitura de brat : nici prea mare (nu mai conecteaza piciorul, motiv pentru care modul de a lovi de la boxul clasic e eronat in kickbox chiar daca aparent sacrifica din forta
- In momentul in care directa spate a atins maxim de cursa, nu urmeaza imediat piciorul ci un scurt moment de balans, care duce mai multa greutate pe piciorul spate. Forta = masaXacceleratie, deci daca lansez piciorul dupa ce am adus pe el putin mai mult din greutatea corpului (atentie : stand pe varf, ca daca am calcat talpa, s-a dus pivotarea corecta), lovitura e mai puternica (diferenta dintre a lansa repede un proiectil de 10 kg si aproape la fel de repede unul de 30 kg).

   Miscari de soiul asta vedeti foarte bine la Peter Aerts si inca unii din zona mare a K1, Peter in mod special dupa un pumn incarca piciorul cu un mic balans sau chiar pas inapoi ca pe un elastic si amplifica mult impactul cu asta. Daca toate elementele astea nu sunt bine "cusute" impreuna simpla crestere a masei sau exercitii de forta sunt inutile. E mai cost-effective sa slefuiesti tehnica si variantele pana atingi maxim de potential.

   O alta greseala : exercitiile de forta te fac mai puternic. Asta e pacat prin omisiune : exercitiile de forta specifice te fac inca si mai puternic fara sa consume tot atata timp.

   Exemplu : in loc de a lucra izolat triceps, separat umar, separat gamba si coapsa etc., se poate "inventa" un exercitiu care le uneste pe toate. Bara in maini din stand in genoflexiune, cu priza apropiata la inaltimea umerilor. In aceeasi miscare ridicati-va din gamba+coapsa ca la genoflexiuni cu bara si la apogeul miscarii faceti un mic pas in fata pe varf cu unul din picioare si simultan impingeti bara direct in fata. Asta lucreaza pe tot lantul care "impinge" (asa-zicand) o directa de la piciorul din care pleaca miscarea la pumnul prin care ai impactul.
Idem pentru multe alte miscari similare.
Nu neglijati musculatura axiala, stabilizatorii, muschii importanti pentru ca miscarea sa aiba echilibru si armonie pe traiectorie.

    Exemple :

   In teorie un om cu cvadricepsul mai puternic loveste mai tare cu piciorul. ...Sau nu. Genoflexiunile "presupun" ca muschiul se extinde impingand corpul in sus. Ce legatura are asta cu o lovitura in care fix invers, corpul impinge piciorul in sus ? Are, si nu total. O miscare mai completa combina genoflexiuni pe un picior (cel mai complet exercitiu global de centura pelvina) cu genoflexiuni cu piciorul decalat (pe un spalier) si cu fandari cu bara pe umar (bara usoara, fandarea pe varf, ritm rapid, incarcare mica). E putin opusul a ce am discutat inainte, pentru ca pe o mana simplifici exercitiile pe grupe separate, pe alta insa poti duce la perfectiune o grupa daca tintesti forta si eficienta numai pentru aceea si iti permiti atunci sa faci o rutina mai sofisticata.

   Alta greseala : adversarul presupune acelasi soi de echilibru ca atunci cand lovesc la sac sau box cu umbra. Daca nu e acelasi soi de a conserva echilibrul in miscare, nu e nici acelasi soi de forta. Nu pot lovi stand pe o sarma cu aceeasi forta cu care dau cand stau comfortabil pe ambele picioare cu o baza larga. De unde exercitiile de ritm, balans, etc.

   Exemplu : puneti o minge medicinala pe marginea ringului sau langa un spalier pe o banca (atentie : nu fara a avea gambele bine antrenate din sarituri si alte exercitii, ca o mica greseala duce la luxatii urate). Puneti pe ea varful unui picior si celalalt jos. Va tineti cu o mana de suport. Executati ridicari din coapsa si gamba pe varful piciorului, la inceput in fata, apoi si cu pivotare pe varful piciorului de pe minge.

Site realizat de Scarlat Horatiu